Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különféle ketrectípusok

2008.07.18

A ketrecvásárlást egy állatfelszerelés-üzletben tartott látogatással kezdhetjük, ahol a szóba jöhető ketrecek széles választékával találkozhatunk. Legtöbbjük műanyag alsó- és drótháló felsőrésszel készül. Ügyeljünk arra, hogy a műanyag tálca oldalfalai elég magasak legyenek, így a tengerimalacot meggátolhatjuk abban, hogy kiszórja a szénát és a forgácsot a szoba padlójára. Aki egy kicsit is járatos a barkácsolásban, maga is elkészítheti a tengerimalac lakhelyt. Ennek az az előnye, hogy a ketrec olyan és akkora lesz (remélhetőleg), amilyet és amekkorát szerettünk volna. Általában ezek a lakhelyek nem igényelnek fedelet. A tengerimalac sem mászni, sem ugrani nem tud, így nem próbál meg elszökni. Ha azonban van otthon kutyánk, macskánk, görényünk vagy egyéb hasonló ragadozónk is, célszerű a ketrecet tetővel ellátni. Ne tartsuk együtt a tengerimalacot hobbiegérrel, patkánnyal vagy hörcsöggel. Egy nyúllal viszont nagyon jól megértik egymást, persze van kivétel. Ha magunk építjük a ketrecet, szereljünk be egy "emeletet" is, ahová kis létra vezet fel. Az emelet alatti rész egyfajta menedékül is szolgál a tengerimalacnak.

A kiszolgált akváriumok nem megfelelőek a tengerimalac tartásához, mert:

- sokkal nehezebben lehet tisztán tartani a terráriumot eleve ha nemtudunk olyan sokat foglalkozni kedvencünkkel, kompenzálni kell a férőhelyének méretével. Ezt terráriumban még kivitelezhető lenne de oriási sullyal rendelkezne, nembiztos hogy egyedül megtudnánk emelni és elvinni a fürdöszobába vagy a kerti slaghoz kimosni.

- a terráriumban tartott malackák sokkal félősebbek a ketrecben tartott társaiknál. Kutatók által igazolt tény szerint a malacunk nem lát ki az üvegen, így a terráriumon sem így az összes hatás (akár jo, akár rossz) felülről fogja érni és ez elég ilyesztő az ő szemszögéből, föleg ha egy fiatal példányunk van amelyik még nemfeltétlen barátkozott meg velünk.

- rossz a szellőzése, nem tud megfelelően elpárologni a felgyülemlett nedvesség az akváriumból, így a felgyülemlet vizelet bepenészesedhet alattuk ami további betegségek és bajok forrása. Ha van is egy nagyon jo almunk alá, akkor sem ajánlom.

A tengerimalacok tartásához tehát a legmegfelelőbb a ketrec.
Egy malackának a legideállísabb férőhelyének méret a 100*50 centiméteres ketrec lenne. De ha sokat tudjuk őket kiengedni futkosni akkor két malacka számára is ideális lehet. persze minnél nagyobb annál jobb alapu ez is.
Állatlában az ekkora méretü és ennél nagyobb ketreceket már a nyúlketrec kategoriákba sorolják, de szerintem egy olyan mozgékony nagyobb fajta állatnak mint a nyúl ennél nagyobb a hely és mozgásigénye.
A nyúlketrec helyet foglaló érvek közé tartozik az is, hogy ennek a ketreceknek az egész oldaluk felnyitható, ez nagyon-nagyon praktikus. Sokaknak van tengerimalacok számára gyártott ketrecük amiknek csak egy kis részen nyilik az oldala vagy a teteje. Ezeken a viszonylag kicsi lukakon keresztül kell szó szerint levadászni malackánkat ha ki akarjuk venni nagy kergetőzések árán. Malackánknak ez eléggé stresszes, hogy így kell kivennünk öket. A nyúlketrecnél viszont csak felnyitjuk az oldalát és egy könnyü biztos mozdulattal kivehetjük cucunkat, még mielött halálra rémülhetne ilyedtében.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.