Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajták / Színváltozatok / Mintázatok

2008.07.18

Fajták
Jele pillanatban kilenc elismert tengerimalac-fajta létezik. Ezek leginkább a szőrzetük típusában térnek el egymástól. A leggyakoribb fajta a simaszőrű. A "bóbitás" változat szintén simaszőrű, de a homlokán van egy szőrforgó. A rövidszőrű fajta bundája durva tapintású. A hosszúszőrű tengerimalacoknak három változatát ismerjük. Legismertebb az angóra, amelyet perui fajtának is neveznek. Ennek két nagy forgója van a teste hátsó felén. A Sheltinek nincsenek ilyen forgói. A ''koronás változatnak'' a homlokán van egy hosszabb szőrforgója. A "selyem" tengerimalac újonnan kitenyésztett fajta. Szőrszálai üregesek, ezáltal a máskülönben igen puha szőrzet ráadásul még selyemfénnyel csillog is. A Rex-malac szőrzete olyan, mint egy plüssjátéké. A Tessel fajtát a Rex és a Shetland keresztezéséből állították elő. Ennek a szőre göndör és rendkívül sűrű.

Színváltozatok
Alapvetően két nagy színezet család létezik a tengerimalacoknál: az egyik az "aguti", a másik az "egyszínű". Az aguti színnek az a sajátossága, hogy az állat bundája fröcskölt, foltos benyomást kelt. Ez az árnyalat jellemző a vadon élő fajokra is. Az aguti szín foltossága abból ered, hogy szőrszálak csúcsa más színű, mint a többi rész, amely többnyire fekete. A tengerimalac-szakértők ezt a színváltozatot "vad színűnek" is szokták nevezni. A következő aguti színeket ismerjük: aranyaguti (meleg gesztenyebarna), arany (vörös, feketével pöttyözve), szürkeaguti (sárga, fekete pöttyözéssel, ez az igazi "vad" szín), ezüstaguti (ezüstszürke, fekete pöttyözéssel), fahéjaguti (ezüstfehér, fahéjjal pöttyözve), lazacaguti (lágy narancsszínű, sötétszürke pöttyözéssel). Az egyszínű tengerimalacok szőrszálai egész hosszukban azonos színűek. A következő színeket ismerik el a standardben: fekete, csokoládé (sötétbarna), lila (kékesezüst, vörhenyes beütéssel), bézs (sötét krémszínű, szürke csillogással), vörös (meleg gesztenyebarna), arany (meleg narancsszínű), okker (sötétsárga), krém (világos krémsárga), fehér. A fehér tengerimalac szeme lehet piros, illetve sötét színű (barna vagy kék) is.

Mintázatok
A szőr meghatározott színvariációi öröklődő mintázatként jelennek meg. Sokfajta elismert mintázatot ismerünk. Gyakran nehéz elkülöníteni ezeket a kombinációkat. A "tarka" olyan színezet, ahol két szín egyforma kiterjedésben található meg a szőrtakarón. A "teknőchéj" igen bonyolult mintázat. A hát középen egyszínű csík húzódik végig, míg az állat oldalát élesen elhatárolt szélű foltok tarkázzák. A foltokban nagyjából négyszögletesnek kell lenniük, és az előírások csak a vörös és fekete tarkázást ismerik el. A "japán" szintén vörös-fekete színváltozat, ám a foltos mintázat itt csíkokban jelenik meg végig a fejen és a testen. A foltok szimmetrikusan váltogatják egymást az állat két oldalán, a középvonal a fejtől a farokig az állat gerincén, illetve a hasán fut végig. A fej fekete oldalán a fülnek vörösnek kell lennie, a túloldalon pedig fordítva. Ezt a színváltozatot különben nehéz tenyészetni. A "trikolor" tengerimalac testén három színmintázat borítja, egyenlő elosztásban. A "holland" tengerimalac hasonlít a lepketarka nyúlhoz, vagyis a teste fehér, a fején és a hátulján fekete foltokkal. A "Himalája" változat szintén fehér, ennek orra, a füle és a lábai sötét színűek. Számos, el nem ismert színváltozatról is tudunk. Ilyenek például a "dalmata", a "pöttyös", a "menyét", a "harlekin", az "ezüstlazac" és így tovább.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.